inner psixologia kai xrwma pws i diathesi mas epireazei ton tropo pou antilamvanomaste ta xrwmata

Τα χρώματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και πολλές διεθνείς επιστημονικές έρευνες έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς και εκτενώς με αυτή τη δυναμική διάδραση. Νέες μελέτες γύρω από τη Νευροψυχολογία και την Ψυχολογία των Χρωμάτων οδηγούν, ωστόσο, και προς μια νέα κατεύθυνση. Οι επιστήμονες έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως όχι μόνο τα χρώματα επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην ψυχολογία μας αλλά δύναται να ισχύει και το αντίθετο: τα συναισθήματά μας επηρεάζουν την αναγνώριση των χρωμάτων.

Συγκεκριμένα, στο επιστημονικό περιοδικό της Ένωσης για την Επιστήμη της Ψυχολογίας αναφέρεται από τον καθηγητή Christopher Thorstenson Ph.D., του Πανεπιστημίου του Rochester, πως τα συναισθήματα και η διάθεσή μας μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουμε και κρίνουμε τις καταστάσεις γύρω μας και κυρίως τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα. Είναι εμφανές, λοιπόν, πως υπάρχει απόλυτη συσχέτιση των συναισθημάτων και των οπτικών διεργασιών που κατευθύνει ο εγκέφαλος βάσει των ερεθισμάτων που λαμβάνει και των ποσοστών ντοπαμίνης που εκκρίνει ως νευροδιαβιβαστής. Συνεπώς, τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον εγκέφαλο στο να «διαβάσει» σωστά τα χρώματα.

Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης, 127 προπτυχιακοί φοιτητές κλήθηκαν να  παρακολουθήσουν μία δραματική ταινία. Αντίστοιχα, τους ανατέθηκε η θέαση μιας ακόμα ταινίας αυτή τη φορά κωμικής φύσεως. Κατόπιν συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διακρίσεις διαφόρων χρωμάτων αποδίδοντας χρώμα σε 48 αποχρωματισμένα καρέ που τους παρουσιάστηκαν. Τα συγκριτικά αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Οι φοιτητές που είχαν παρακολουθήσει τη δραματική ταινία παρουσίασαν έκπτωση στην ικανότητα αναγνώρισης των χρωμάτων πού βρίσκονται στις αποχρώσεις του μπλε και του κίτρινου, σε αντίθεση με αυτούς που είχαν παρακολουθήσει την κωμική ταινία. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά και σε μια έκπληξη: οι κρίσεις και των δύο ομάδων δεν διαφοροποιήθηκαν στα χρώματα του πράσινου και κόκκινου χρωματικού άξονα. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και μια δεύτερη έρευνα με 130 προπτυχιακούς φοιτητές, η οποία παρουσίασε τα ίδια αποτελέσματα. Τα συναισθήματα που προκάλεσε η δραματική ταινία επηρέασαν την αναγνώριση των μπλε και κίτρινων τόνων στο τεστ χρωμοευαισθησίας που ακολούθησε. Τα συμπεράσματα των ερευνών αναμένεται να φέρουν μια νέα επανάσταση τόσο στους κλάδους της Νευροφυσιολογίας και της Ψυχιατρικής όσο και στις βιομηχανίες που σχετίζονται άμεσα με τις πωλήσεις, τη δόμηση και τη διακόσμηση των χώρων.

i sherwin williams se pliri enarmonisi me tin isxiri sindesi xrwmatos kai diathesis

Η Sherwin-Williams®, σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχυρή σύνδεση χρώματος και διάθεσης, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επιλογή του σωστού χρώματος που θα επενδύσει το χώρο σας, γι' αυτό και οι ανανεωμένες χρωματικές προτάσεις της για το 2020 ξεχωρίζουν όχι μόνο για την ποικιλία των μείξεων αλλά και την αρμονία των τόνων. Με στόχο τη βελτιωμένη ψυχολογία και κεντρικό μοτίβο την ενίσχυση της αισιοδοξίας και των θετικών συναισθημάτων, παρουσιάζει μια εντυπωσιακή παλέτα 45 ισορροπημένων και χαρούμενων χρωματικών συνθέσεων, χωρισμένων σε 5 υποκατηγορίες με βάση τη θετική επίδρασή τους (Alive, Mantra, Play, Heart και Haven). Αξίζει μια επίσκεψή σας εδώ για να εξερευνήσετε με τις δικές σας αισθήσεις τον υπέροχο και πολύχρωμο κόσμο τής Sherwin-Williams®!

color mix color forecast 2020

Colormix® ColorForecast 2020: MasterPalette


Είναι δυνατόν, λοιπόν, άλλες φορές να αναγνωρίζουμε ή να παραγνωρίζουμε πιο έντονα ένα χρώμα απλά και μόνο επειδή είμαστε θυμωμένοι ή χαρούμενοι; Οι παραπάνω νέες πανεπιστημιακές μελέτες γνέφουν καταφατικά.

Αναγνωρίζοντας την ισχυρή αυτή συσχέτιση χρωμάτων και ψυχολογίας, που έχει πλέον αμφίδρομη φορά, έχουμε, λοιπόν, έναν ακόμη καλό λόγο για να διατηρούμε τη θετική μας διάθεση και να ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν γύρω μας με πιο ανοιχτό πνεύμα.

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.

Έχετε ερωτήσεις ή σχόλια για τα προϊόντα μας;

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κάμπου 19, 2030 Στρόβολος, Κύπρος

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook