English

Το χρώμα είναι ο πλέον οικονομικός και εύκολος τρόπος να αλλάξουμε την αίσθηση ενός δωματίου.

Το χρώμα διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλός μας τον περιβάλλοντα χώρο⋅ μπορεί, κυριολεκτικά, να αλλάξει τελείως την αίσθηση που αφήνει ο χώρος, ακόμη και σε στοιχεία και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος και το σχήμα του.

Αν θέλετε κι εσείς να αλλάξετε ριζικά την αίσθηση που αποπνέει ο χώρος σας, ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες συμβουλές.

 

Μεγαλώστε ή Μικρύνετε τον Χώρο…

ανοιχτά χρώματα και οι πιο απαλές αποχρώσεις δημιουργούν τη ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου– κάνοντας το δωμάτιο να μοιάζει πιο φωτεινό και ευρύχωρο.

fotino kai evrixoro

Αντίθετα, οι πιο σκούρες αποχρώσεις κάνουν τον χώρο να μοιάζει κάπως μικρότερος, πιο ζεστός, αλλά και επιβλητικός. Συχνά, νομίζουμε λανθασμένα πως οι σκούρες αποχρώσεις κάνουν το δωμάτιο να δείχνει κλειστοφοβικό, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα: αν φροντίσετε τα όρια των εκάστοτε χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε να μην συναντούν τις γωνίες των δωματίων, τότε το οπτικό αυτό φαινόμενο μετριάζεται αρκετά.

optikofenomeno metriazetai

Χαμηλώστε ή Υψώστε το Ταβάνι…

Μια πιο σκούρα απόχρωση στο ταβάνι ενός δωματίου μπορεί να το κάνει να μοιάζει κάπως λιγότερο φωτεινό, αλλά αναδίδει μια πιο ρομαντική και ζεστή ατμόσφαιρα. Από την άλλη, θα κάνει την οροφή να μοιάζει πως αγκαλιάζει τον χώρο, μικραίνοντας τον οπτικά, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται σε δωμάτια που είναι χαμηλοτάβανα. Αντίθετα, οι τόνοι αυτοί προτιμώνται σε δωμάτια που ήδη είναι αρκετά ψηλοτάβανα.

idi arketa psilotavana

Η κλασική επιλογή για το ταβάνι ενός δωματίου είναι το λευκό, ή έστω κάποια ανοιχτή απόχρωση, καθώς φωτίζει τον χώρο και τον κάνει να μοιάζει μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

 

 «Παίξτε» με το Σχήμα του Δωματίου

Αν το δωμάτιο που θέλετε να ανακαινίσετε είναι στενόμακρο, βάψτε τους δύο μικρούς τοίχους του σε πιο σκούρο τόνο από τους μεγαλύτερους, ώστε να μοιάζουν πως έρχονται κοντά σας και το όλο δωμάτιο να μοιάζει πιο… τετραγωνισμένο.

tetragwnismeno

Αν πάλι έχετε να βάψετε πολύ μεγάλους τοίχους, τόσο σε μήκος όσο και σε ύψος και στις τέσσερις πλευρές του δωματίου, «σπάστε» την επιφάνεια με τον εξής τρόπο: χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για το πάνω και το κάτω μέρος του τοίχου, με τον σκουρότερο τόνο να χαρακτηρίζει την κάτω πλευρά. Από την άλλη, ένα σχέδιο κάθετων λωρίδων προσδίδει ύψος στον χώρο, ενώ οι οριζόντιες το επιμηκύνουν.

orizonties to epimikinoun

Πράγματι, η έξυπνη διαχείριση των χρωμάτων μπορεί να κάνει θαύματα για την αύρα και την αίσθηση που αφήνει ο χώρος σας. Το μυστικό είναι να ξέρετε τι θέλετε και να γνωρίζετε τον τρόπο να το πετύχετε.

Χρειάζεστε περισσότερες ιδέες; Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της Peletico, επικοινωνήστε μαζί μας και αναβαθμίστε την αισθητική του χώρου σας! Δείτε τα χρωματολόγια μας.

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.

Any queries or feedback about our products?

TALK TO US

19 Kampou, 2030 Strovolos, Cyprus

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook