English

Φεύγουμε από την υπέροχη Ιταλία αλλά μένουμε Μεσόγειο. Πάμε απέναντι, στην Βόρεια Αφρική, για μια στάση στο μαγευτικό Μαρόκο. Αν και χωρίζεται από την Ευρώπη μόνο από τα στενά του Γιβραλτάρ, το Μαρόκο είναι ένας εντελώς άλλος κόσμος.

Εδώ, σε μια χώρα - σταυροδρόμι πολιτισμών,  συναντώνται η παραμυθένια Μέση Ανατολή με την Αφρική, και η βερβερική παράδοση με τις Ευρωπαϊκές επιρροές.  Από το Μαρακές, με τα δαιδαλώδη παζάρια, τα παλάτια και τους πανέμορφους κήπους, μέχρι τη Καζαμπλάνκα με την ατμοσφαιρική Fez, το Μαρόκο θα σας γοητεύσει πρώτα απ’ όλα με την πολύχρωμη του παλέτα.

Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί από αυτή την ομορφιά. Διάσημοι designers έχουν συνδυάσει την παραδοσιακή μαροκινή τέχνη με σύγχρονα στοιχεία, δημιουργώντας εμβληματικά οικοδομήματα που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην αρχιτεκτονική τέχνη.

Γιατί πάνω από όλα, το ταξίδι στο Μαρόκο είναι ένα ταξίδι στα χρώματα:

Μαρρακές, η κόκκινη πόλη

Η πιο κοσμοπολίτική πόλη του Μαρόκου είναι φυσικά το Μαρρακές, γνωστή και ως κόκκινη πόλη. Έντονες εικόνες, μεθυστικές μυρωδιές, πρωτότυπες γεύσεις και πολύβουοι δρόμοι. Αξίζει να περιπλανηθείς στα στενά της παλιάς πόλης, της Μεδίνας. Μυστηριακές στοές, μοναδικά λουτρά, αγορές με υφάσματα και χειροποίητα χαλιά, δημιουργούν ένα πολύχρωμο σκηνικό. Το Μαρρακές οφείλει την ονομασία του στο κόκκινο χρώμα των τειχών της πόλης και των κτηρίων, λόγω του κύριου υλικού κατασκευής τους που είναι ο ψαμμίτης. Καθώς ο ήλιος δύει, το κόκκινο αρχίζει σταδιακά να γίνεται πιο απαλό, και η πόλη να αποκτά μια πιο ρομαντική διάθεση με αποχρώσεις του ροζ. Εδώ η έννοια του προσανατολισμού χάνει κάθε νόημα. Αυτό είναι βέβαια και το ζητούμενο ώστε να ανακαλύψεις τα ‘σουκ’, τις αγορές δηλαδή, γεμάτες από περίτεχνα κεραμικά, πολύχρωμα υφάσματα και χειροποίητα χαλιά.

 

Marokko Article Images Peletico2206 ArticleImages 1NEWWWW

 

Σεφσάουεν, το μπλε μαργαριτάρι

Το Σεφσάουεν χαρακτηρίζεται το «μπλε μαργαριτάρι του Μαρόκου» και όχι άδικα. Αποτελεί σίγουρα ένα από τους πλέον instagrammable προορισμούς του κόσμου γιατί συνδυάζει μία παλέτα χρωμάτων με τα υπέροχα γαλάζια σοκάκια και τα μπλε-πράσινα κτήρια που δεν θα δείτε πουθενά αλλού. Υπάρχουν πολλές θεωρίες ως προς το γιατί οι ντόπιοι βάφουν μπλε την πόλη και τα σπίτια τους. Επικρατέστερη είναι αυτή που λέει ότι το χρώμα αυτό συμβολίζει τον ουρανό και την πνευματική ζωή, αλλά οι πιο κυνικοί πιστεύουν ότι γίνεται απλά για να προσελκύσουν τους τουρίστες.

 

Marokko Article Images Peletico2206 ArticleImages 4NEWWWW

 

Έρημος, η χρυσή

Οι χρυσο – πορτοκαλί αμμόλοφοι της Σαχάρας. Η μεγαλύτερη καυτή έρημος στον κόσμο εκτείνεται από την Αίγυπτο έως το Μαρόκο. Το τοπίο γίνεται μαγευτικό καθώς ο ήλιος δύει, πέφτει πάνω στους αμμόλοφους και οι χρυσές αποχρώσεις τους  σκορπίζονται στον απέραντο ορίζοντα.

 

Marokko Article Images Peletico2206 ArticleImages 2UPDATE

Καζαμπλάνκα, η λευκή πόλη

Αν επισκεφτείτε την πόλη και την δείτε από μακριά, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε από που πήρε το όνομά της. Καζαμπλάνκα στα ισπανικά σημαίνει «λευκό σπίτι». Εδώ, ιστορικά κυριαρχούσε το άσπρο χρώμα, από την εποχή που η πόλη ήταν κάτω από Πορτογαλική και μετά Ισπανική διοίκηση, και το βασικό υλικό της περιοχής ήταν ο φωσφόρος. Μια πόλη που απλώνεται στις όχθες του Ατλαντικού ωκεανού, πασίγνωστη και από την θρυλική ταινία Καζαμπλάνκα του 1942.

 

Marokko Article Images Peletico2206 ArticleImages 3updateeee

 

Τολμήστε να δημιουργήσετε την μαροκινή ατμόσφαιρα στο δικό σας χώρο, επιλέγοντας τα χρώματα που σας εμπνέουν περισσότερο.

Δημιουργήστε. Be a Creator

Ανεβάστε τη φωτογραφία που σας αρέσει στην εφαρμογή μας ColorSnap® της Sherwin-Williams® και ανακαλύψτε τους κωδικούς των αποχρώσεων εδώ. Ή πολύ απλά, δέστε τους κωδικούς που αναφέρονται στο άρθρο μας και αναζητήστε τους στους αντιπροσώπους της Sherwin-Williams®

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την  ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.  

Any queries or feedback about our products?

TALK TO US

19 Kampou, 2030 Strovolos, Cyprus

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook