English

Στη σειρά αυτή θα ταξιδέψουμε σε έξη μοναδικές χώρες για να εξερευνήσουμε τους συμβολισμούς και την δύναμη των χρωμάτων που τις χαρακτηρίζουν. Γιατί κάθε χώρα έχει τον δικό της χρωματικό χαρακτήρα. Θα ξεκινήσουμε από την μυστηριακή Ινδία, θα μεταφερθούμε στη Μεσόγειο και μετά στην Αφρική, θα διασχίσουμε τον Ατλαντικό και θα δούμε από κοντά τις αποχρώσεις της Νότιας Αμερικής.

Στο ταξίδι μας αυτό θα διαπιστώσουμε πως κάθε χώρα έχει την δική της χρωματική ταυτότητα, που σίγουρα δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας, της γεωγραφίας, της κουλτούρας και της θρησκείας των ανθρώπων της. Και θα δούμε επίσης πως δεν υπάρχει γωνιά στον κόσμο που το χρώμα να μην είναι φορτισμένο με τις ιστορίες των ανθρώπων.

Ινδία

Αν υπάρχει μια χώρα στον κόσμο που χαρακτηρίζεται από τα χρώματά της, αυτή είναι η Ινδία. 

Τα χρώματα είναι οι πρωταγωνιστές της ινδικής κουλτούρας. Από τον Γάγγη των αρχαίων καταβολών μέχρι το νότο, δεν υπάρχει γωνιά σ’ αυτή την απέραντη χώρα που να μην εκπλήττει τον ανυποψίαστο επισκέπτη της. Η Ινδία είναι ένα συνονθύλευμα αντιθέσεων, καλυμμένο με ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Ο πανάρχαιος συμβολισμός των χρωμάτων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ζωή, σ’ αυτή την μυστηριακή χώρα. Χαρακτηρίζει τις διάφορες φυλές και κοινωνικές κάστες, την ιεραρχία, την γέννηση, τον γάμο, την τροφή, τα υφάσματα, τα κτίρια.

Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τους Μογγόλους, από την ηρεμία του Βούδα μέχρι το Ισλάμ και τους αμέτρητους θεούς του ινδουισμού, το κρυφό νόημα των χρωμάτων έχει βαθιές ρίζες στις αρχαίες ινδουιστικές θρησκείες, και βρίσκεται παντού. Και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να επηρεάζει τους σύγχρονους Ινδούς, ακόμα και στην καθημερινή τους ζωή. Αλλά από τη γη των μαχαραγιάδων με τα περίτεχνα παλάτια μέχρι τους μοναχούς των Ιμαλαίων, συναντάμε κάτι κοινό: Τους συμβολισμούς των χρωμάτων. 

Το κίτρινο είναι το χρώμα της γνώσης αλλά και της αφθονίας. Το κίτρινο χρησιμοποιείται σε γεννήσεις αλλά και στην αναπαράσταση της θηλυκής θεότητας. Κίτρινο είναι επίσης το χρώμα της σοφίας, της δύναμης και της τιμής. Το κόκκινο είναι το  χρώμα της γονιμότητας. Οι Ινδές νύφες ντύνονται με κόκκινα από την κορφή μέχρι τα νύχια. Βάφουν με κόκκινη χένα ακόμα και την χωρίστρα στα μαλλιά τους. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν την αφοσίωσή τους στην ινδουιστική θρησκεία όπου το κόκκινο χρώμα συμβολίζει την αφοσίωση και η δέσμευση. Πράσινο είναι το χρώμα της ευτυχίας. Πράσινο χρώμα έχουν και οι ευχές για τον νέο χρόνο, αφού συμβολίζει το νέο ξεκίνημα και την ελπίδα. Μπλε είναι το χρώμα του Κρίσνα, του πλέον δοξασμένου θεού στην ινδική κουλτούρα. Συμβολίζει τον πλούτο. Και σαφράν είναι το πιο ιερό και το πιο ‘ινδικό’ από τα χρώματα της Ινδίας. Συμβολίζει την θρησκευτική αφοσίωση, την πίστη και την πορεία προς το φως. Γι’ αυτό είναι και το χρώμα που επικρατεί συνήθως στα ρούχα των ιερέων.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές γιορτές στον κόσμο είναι η πανάρχαια γιορτή των χρωμάτων στην Ινδία, η γιορτή Holi. Για μέρες οι δρόμοι και οι άνθρωποι βάφονται με τα πιο έντονα χρώματα, πετώντας μπογιές και βαμμένο νερό ο ένας στον άλλο. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που γιορτάζει κάθε χρόνο το τέλος του χειμώνα, μια έκρηξη χρωμάτων, μουσικής και χορού. Ουσιαστικά είναι μια γιορτή της ίδιας της χαράς της ζωής. 

Peletico2206 ArticleImages 1new

Τα θρυλικά ινδικά μπαχαρικά χαρακτηρίζονται από εκατοντάδες υπέροχες αποχρώσεις χρωμάτων. Από την κόκκινη πάπρικα, στον κίτρινο κουρκουμά, από το πορτοκαλί σαφράν στην χρυσή μασάλα, η ινδική κουζίνα είναι μια έκρηξη χρωμάτων γεύσεων και αρωμάτων. Τα μπαχαρικά στην Ινδία, χρησιμοποιούνται με το ίδιο δέος όπως τα χρώματα σε ένα πίνακα ζωγραφικής. 

 

Peletico2206 ArticleImages 5

 

Κτίρια

Από το εκθαμβωτικό λευκό μάρμαρο του Ταζ Μαχάλ και το Κόκκινο Οχυρό στο Νέο Δελχί, μέχρι τη Τζαϊπούρ, διάσημη ως η ροζ πόλη, τα χρώματα είναι οι πρωταγωνιστές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ινδία.

 

Peletico2206 ArticleImages 4

 

Ενδυμασία

Η ομορφιά των μοτίβων και των ζωντανών χρωμάτων στο ινδικό σάρι κυριαρχούν στη καθημερινή ζωή και στις επίσημες εκδηλώσεις στη χώρα. Το ινδικό ρούχο, είναι σύμβολο μιας παράδοσης  που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανή και επιβιώνει για αιώνες. Και οι αποχρώσεις των υφασμάτων δεν συναντώνται εύκολα σε άλλα μέρη του κόσμου.

 

Peletico2206 ArticleImages 3

 

Καμία παραδοσιακή ινδική γιορτή δεν είναι ολοκληρωμένη, χωρίς λουλούδια. Τα λουλούδια είναι τα ινδικά σύμβολα για καλή τύχη. Οι αγορές λουλουδιών στην Ινδία, με τα χρώματα και τα αρώματά τους, είναι ένας επίγειος παράδεισος των αισθήσεων!

 

Peletico2206 ArticleImages 2

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να φέρει λίγη από τη μαγεία των ινδικών χρωμάτων στον δικό του χώρο.

Be a Creator. Δημιουργήστε. 

Ανεβάστε τη φωτογραφία που σας αρέσει στην εφαρμογή μας ColorSnap® της Sherwin-Williams® και ανακαλύψτε τους κωδικούς των αποχρώσεων εδώ. Ή πολύ απλά, δέστε τους κωδικούς που αναφέρονται στο άρθρο μας και αναζητήστε τους στους αντιπροσώπους της Sherwin-Williams®

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.  

Any queries or feedback about our products?

TALK TO US

19 Kampou, 2030 Strovolos, Cyprus

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook