English

Be a Creator, στο σπίτι σας.

Με τον σπουδαίο ζωγράφο των ελληνικών χρωμάτων, τον Αλέκο Φασιανό, κλείνουμε τον κύκλο Colours Inspired by Big Artists.

Ο Αλέκος Φασιανός υπήρξε ο κατεξοχήν εμβληματικός Έλληνας ζωγράφος, που σφράγισε με το έργο του μια ολόκληρη εποχή. Υπόβαθρο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αποτελούν η αρχαία ελληνική αγγειογραφία, η βυζαντινή και λαϊκή παράδοση, η ζωγραφική του Θεόφιλου αλλά και η σύγχρονη τέχνη.

Ο Φασιανός χαρακτηρίζεται από το καθαρό και ενιαίο χρώμα, το ελεύθερο και δεξιοτεχνικό σχέδιο, την παιδικότητα και την ευαισθησία στην απόδοση των ανθρώπινων μορφών του.

Στο έργο είναι κυρίαρχη η ανθρώπινη μορφή και η ‘ελληνικότητα’, η πίστη στις διαχρονικές αξίες. Οι αεικίνητοι ποδηλάτες, οι αμετανόητοι καπνιστές, τα υπέροχα ζευγάρια του, είναι λες και ξεπήδησαν μέσα από αρχαιοελληνικά αγγεία.

Ο ίδιος είχε πει για το έργο του:

"Ο ποδηλάτης είναι ένας σύγχρονος αρχαίος Έλληνας, ή μπορεί να προέρχεται από το Βυζάντιο. Οι άνθρωποι παραμένουν ίδιοι. Οι ενδυμασίες και κάποιες πεποιθήσεις και συνήθειες αλλάζουν. Όσο για το χρώμα, υπήρχε ανέκαθεν. Οι πόλεις, οι ναοί, τα δωμάτια οι άνθρωποι, είχαν χρώματα. Τα κτίρια, τα ενδύματά τους. Απλά στη ζωγραφική μου μπορεί να δείτε μπλε καρπούζια ή κόκκινους ανθρώπους. Το κάνω, γιατί αισθάνομαι με χρώματα. Δείχνω τα αισθήματά μου, όταν επιλέγω χρώμα. […]"


Fasianos Painting Podilatis Article 4



Τα μπλε του Φασιανού, ή καλύτερα τα Greek Blues όπως συχνά τα αποκαλούν οι αρχιτέκτονες ή διακοσμητές στο εξωτερικό, είναι τάση που συνεχώς ξαπλώνεται.

Ταιριάζουν τόσο σε κτίρια σύγχρονης αρχιτεκτονικής, όσο και σε νεοκλασικά ή παραδοσιακά σπίτια. Μέσα και έξω από το σπίτι.

Το βέβαιο είναι ότι τα μπλε αποτυπώνουν την ελευθερία και την ηρεμία περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες αποχρώσεις, και μάλιστα με ένα τρόπο πολύ οικείο στους Έλληνες. 


collage 2nd



Μπλε για μας είναι ο ουρανός και η θάλασσα. Δηλαδή τα κυρίαρχα στοιχεία στην καθημερινή ζωή μας.

Το ελληνικό παραθαλάσσιο σπίτι είναι η μπλε ξύλινη πόρτα και τα παντζούρια, κόντρα στον άσπρο ηλιόλουστο τοίχο και την φούξια βουκαμβίλια. Λιτές γεωμετρικές και καθαρές γραμμές, χειροποίητα κεραμικά πλακάκια, και πέτρινοι τοίχοι για να κρατούν τη δροσιά.


Peletico Article May 2022 02b



Αλλά τα μπλε μπορούν και να πρωταγωνιστούν και σε μεγαλύτερες επιφάνειες όπως σε ένα τοίχο. Να θυμάστε μόνο ότι αν το μπλε χρησιμοποιηθεί σε μια ολόκληρη επιφάνεια τοίχου ίσως να δώσει δευτερεύοντα ρόλο στα άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος. Σίγουρα όμως, θα μαγνητίσει τα βλέμματα και θα κλέψει τις εντυπώσεις. Δοκιμάστε επίσης να συμπληρώσετε τα μπλε με απαλές αποχρώσεις όπως το ροδακινί και το ροζ, που θα φωτίσουν τον χώρο.


Peletico Article May 2022 03



Οι επιλογές αποχρώσεων της μπλε παλέτας κυμαίνονται σε δεκάδες αποχρώσεις. Από το γλυκό γαλάζιο του ουρανού, το μπλε του κοβαλτίου, το τυρκουάζ του Ακάμα, το ultramarine και το navy blue του ναύτη, έως το περίφημο βαθύ μπλε του Αιγαίου.

Γίνετε δημιουργικοί και ανακαλύψτε τις δικές σας μπλε αποχρώσεις μέσω της εφαρμογής ColorSnap® της Sherwin-Williams®. Απλά ανεβάστε μια φωτογραφία του έργου τέχνης που σας αρέσει και ανακαλύψτε τους κωδικούς των χρωμάτων εδώ

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.  

Any queries or feedback about our products?

TALK TO US

19 Kampou, 2030 Strovolos, Cyprus

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook