Νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως οι χρωματικές συνθέσεις, κυρίως στο περιβάλλον που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας, επιδρούν ακόμα και στη σωματική μας υγεία.

Τα χρώματα είναι βασικοί εκφραστές των συναισθημάτων μας και ως αποτέλεσμα μπορούν να αντανακλούν τη διάθεση αλλά και την ψυχολογία μας. Νέες έρευνες αποκαλύπτουν πως οι χρωματικές συνθέσεις, κυρίως στο περιβάλλον που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας, όπως το σπίτι ή το γραφείο, επιδρούν ακόμα και στη σωματική μας υγεία συμβάλλοντας στην ευεξία και την ξεκούραση.  

Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να χρωματίσουμε ή να διακοσμήσουμε το χώρο μας, αλλά ακόμα και το χρώμα των ρούχων μας επιβεβαιώνουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Διαβάστε παρακάτω, λοιπόν, για τους συμβολισμούς κάθε χρώματος αλλά και την ξεχωριστή επενέργεια που έχει το καθένα στην ανθρώπινη ψυχολογία.  

Λευκό  

iStock 1186875471 1

Αντιπροσωπεύει: Το χρώμα της αθωότητας, της ειλικρίνειας, της ελπίδας, του φωτός και της ειρήνης.  

Αποπνέει: Όπου υπάρχει καθαριότητα, ελπίδα και αισιοδοξία, εκεί είναι και το λευκό! Η χρήση του στοχεύει στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων και στην τιμιότητα. Εκτός αυτού, συνδέεται άμεσα με τη θέληση για φρέσκα σχέδια και νέες εμπειρίες. Η υπερβολική χρήση του δηλώνει αποστασιοποίηση, ψυχρότητα και ουδετερότητα, γι' αυτό άλλωστε επιλέγεται ως το κατεξοχήν χρώμα σε νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Οι άνθρωποι που ταυτίζονται με το λευκό, δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το τέλειο. Ενδιαφέρονται για την εμφάνιση και την υγεία τους, ενώ δεν αγαπούν τις φλυαρίες ή τα πολύπλοκα σχέδια. Αγαπούν την ανεξαρτησία και προγραμματίζουν με αισιοδοξία το μέλλον τους.  

Μαύρο  

lou batier 5EoWFa Htdo unsplash 1

Αντιπροσωπεύει: Το μαύρο συμβολίζει τη δύναμη, την αβεβαιότητα, το άγνωστο, την κυριαρχία, αλλά και το πένθος. 

Αποπνέει: Η χρησιμοποίηση του μαύρου σχετίζεται με την ανάγκη προστασίας, αλλά και τη διατήρηση της ζωής μας μακριά από την κριτική των άλλων. Την ίδια στιγμή, το μαύρο αποκαλύπτει μια αίσθηση μυστηρίου και γοητείας, ενώ σε περιστάσεις πένθους αποκαλύπτει τη θέληση να αποτραβηχτούμε από τις χαρές της ζωής. 

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Όσοι επιλέγουν το μαύρο χρώμα διακρίνονται για την αποφασιστικότητα, το υψηλό γούστο αλλά και τη συνειδητοποίηση της υπεροχής τους. Είναι συγκροτημένοι, ευγενικά αποστασιοποιημένοι και πολύ τίμιοι. Δεν αποκαλύπτουν εύκολα τα πιο αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα τους.  

Κόκκινο   

iStock 603318624 1

Αντιπροσωπεύει: Είναι το απόλυτο χρώμα του πάθους για ζωή, συνώνυμο της ερωτικής έλξης, αλλά και της ανεξαρτησίας, την αποφασιστικότητας, του θάρρους και του δυναμισμού. 

Αποπνέει: Ως διεγερτικό των αισθήσεων, σε μερικές περιπτώσεις θεωρείται επιθετικό και φλογερό, γι' αυτό και προτιμάται σε χώρους που θέλουμε να αποπνέουν δυναμικά στοιχεία αυξάνοντας την ένταση των τόνων που κυριαρχούν. 

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Όσοι λατρεύουν το κόκκινο, είναι αναμφίβολα έντονες, εν μέρει οξύθυμες, προσωπικότητες που διψούν για περιπέτεια και δεν διστάζουν να ρισκάρουν προκειμένου να επιτύχουν τους υψηλούς στόχους τους. Διαθέτουν ηγετικά χαρακτηριστικά και επιζητούν δυναμικά την επιτυχία, την προσοχή και την αναγνώριση! Στον επαγγελματικό στίβο διακρίνονται για την ανταγωνιστικότητά τους! 

Πράσινο  

joachim pirch wpCJl1llwSA unsplash 1

Αντιπροσωπεύει: Η αναγέννηση της φύσης και η κοσμική ισορροπία αντιπροσωπεύονται επάξια στο πράσινο. Το διαχρονικό σύμβολο της άνοιξης και της δημιουργίας είναι στενά δεμένο με την αρμονία, την αφοσίωση, την ηθική και τη σταθερότητα.   

Αποπνέει: Καθετί πράσινο ενισχύει την αρμονία των συναισθημάτων και απομακρύνει την ψυχολογία μακριά από το άγχος. Υποστηρίζει την ενότητα και την άνεση, γι' αυτό δυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς, την παράδοση και τη δημιουργική διάθεση. Συγχρόνως, επαναφέρει τη λογική και γειώνει τα συναισθήματα σε πιο ρεαλιστικές διαστάσεις.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Οι «τετράγωνοι» άνθρωποι προτιμούν το πράσινο για τη σταθερότητα και τη λογική που εμπνέει. Είναι άνθρωποι που τους αρέσει να μιλούν με τις πράξεις τους, ενώ διατηρούν σταθερές σχέσεις για όλη τους τη ζωή. Οι ηθικές αξίες, η οικογένεια και η παράδοση είναι τα ιδανικά τους, ενώ λατρεύουν να συμβουλεύουν σοφά και ισορροπημένα τους άλλους.  

Κίτρινο  

iStock 1172789782 1

Αντιπροσωπεύει: Διαχρονικό σύμβολο της ελπίδας και της ευτυχίας, το κίτρινο είναι το χρώμα των πνευματικών και δημιουργικών ανθρώπων. Εκφράζει τον ενθουσιασμό, την αυτοπεποίθηση, αλλά και το θάρρος και την απλοχεριά, τη γνώση, την ελπίδα, την ευτυχία, τη χαρά αλλά και τη διασκέδαση. 

Αποπνέει: Επειδή ενεργοποιεί τους νευρώνες του αριστερού ημισφαιρίου στον εγκέφαλο, το κίτρινο χαρίζει πνευματική εγρήγορση και ενισχύει την εύρεση πρακτικών λύσεων. Παράλληλα, καλλιεργεί την επιθυμία για αλλαγή, νέες ανακαλύψεις και πολλά ταξίδια! Το κίτρινο είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια ως το χρώμα που βοηθά την αντιμετώπιση οργανικών παθήσεων που έχουν να κάνουν με την ορμονολογική και γαστρεντερολογική ισορροπία. 

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Η ευφυία είναι το κυριότερο γνώρισμα των ανθρώπων που επιλέγουν το κίτρινο. Η ανάγκη για συνεχή εξέλιξη, τα κρατά σε διαρκή κίνηση ώστε να ανακαλύπτουν νέες εμπειρίες. Έχουν έφεση στην τεχνολογία, ενώ συχνά διαπρέπουν ως χειριστές του λόγου. Μερικές φορές έχουν την τάση να υπεραναλύουν τα πράγματα και να διεκδικούν με πείσμα. Δεν χάνουν το χρόνο τους, ενώ είναι αρκετά επιλεκτικοί σε όσους διαλέγουν για φίλους ή συντρόφους.  

Καφέ 

wolfgang hasselmann rUH27tHXQD0 unsplash 1

Αντιπροσωπεύει: Ένα ακόμα γήινο χρώμα στενά συνδεδεμένο με την ποιότητα, την εργατικότητα, την ενότητα και την τιμιότητα.  

Αποπνέει: Μεταδίδει την αίσθηση προστασίας του χώρου μας και της ζωής μας, ενώ αυτή η ασφάλεια οδηγεί στην ανάγκη της υλικής ευημερίας και στην απόλυτη τάξη. Ταυτόχρονα το καφέ υπογραμμίζει την ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Η τιμιότητα, η αυστηρότητα και η υπευθυνότητα δεν αποχωρίζονται ποτέ από τα άτομα που διαλέγουν το καφέ ως αγαπημένο τους χρώμα. Πρόκειται για ώριμα άτομα, σταθερά και υπεύθυνα που δουλεύουν πολύ. 

Μπλε  

iStock 888515100 1

Αντιπροσωπεύει: Διαλέγοντας το μπλε, τονίζεται η αίσθηση της εμπιστοσύνης, της αλήθειας, της υπομονής και της πίστης στη φυσική αρμονία. Οι σκουρότεροι τόνοι συνδέονται με την αίσθηση της κυριαρχίας.  

Αποπνέει: Όλες οι αποχρώσεις του μπλε παρασέρνουν το μυαλό σε σκέψεις, το ταξιδεύουν και το ηρεμούν. Είναι το χρώμα που επιλέγουν οι περισσότεροι ζωγράφοι για να περιγράψουν ένα ταξίδι αλλά και να εκφράσουν την ελευθερία του πνεύματος.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Η ισορροπία και η ειρηνική επίλυση των διάφορων προβλημάτων χαρακτηρίζουν όσους αγαπούν το μπλε. Συνήθως πρόκειται για συγκροτημένα άτομα, με επιβλητική παρουσία και πειθώ. Εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους και δεν ζουν χωρίς τις αρετές της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Συχνά χάνονται στις ονειροπόλες σκέψεις τους, αλλά η αυτοκυριαρχία τους δεν τους αφήνει να παρεκτραπούν για πολύ.  

Πορτοκαλί  

iStock 1133840431 1

Αντιπροσωπεύει: Το πορτοκαλί χρώμα συμβολίζει αισθήματα αυθορμητισμού και χαράς. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα νέα ξεκινήματα αλλά και τη δημιουργική διάθεση. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως υπερσύγχρονο αλλά και εκφραστικό, και αποτελεί πηγή συμφιλίωσης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας και κοινωνικότητας.  

Αποπνέει: Ηρεμία, σωματική και ψυχική γαλήνη και ισορροπία, ευνοώντας τη δημιουργική σκέψη και την καινοτομία. Ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας και δυναμώνει την επικοινωνιακή ικανότητα. Επίσης, εξισορροπεί τις εσωτερικές αντιθέσεις. 

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Αν σου αρέσει το πορτοκαλί, πιθανότατα είσαι ένας ήρεμος και κοινωνικός άνθρωπος που διακρίνεται για τη φιλικότητα και τις αγαθές του προθέσεις. Αγαπάς τη συντροφικότητα και ξέρεις πώς να χαίρεσαι τις χαρές της ζωής. Η αισιοδοξία και η δημιουργικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που σου ταιριάζουν απόλυτα! 

Μωβ  

iStock 1133859441 1

Αντιπροσωπεύει: Πρόκειται για ένα χρώμα που συνδέεται από πολύ παλιά με την εξουσία, τη διαίσθηση και το παράδοξο. Παράλληλα, συνοδεύει τη δημιουργικότητα και την πολυτέλεια.  

Αποπνέει: Χαρίζει τη θέληση για βαθύτερη επικοινωνία με τον εαυτό μας και τον διαλογισμό. Γαληνεύει τις ορμές και αποδεσμεύει τις άσχημες σκέψεις ενεργοποιώντας τη διαίσθηση. Μεταδίδει σοφία, αλλά και απεριόριστη θέληση για αγάπη.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσων αγαπούν το μωβ είναι η φαντασία αλλά και η ενσυναίσθηση. Δεν εμπιστεύονται εύκολα και μπορούν να μαντεύουν τις σκέψεις και τις προθέσεις των γύρω τους.  

Ροζ  

rikonavt K3x AkLVTAo unsplash 1

Αντιπροσωπεύει: Το χρώμα της αθωότητας, της νιότης και της παιδικότητας δεν μπορεί παρά να συμβολίζει την αναπόληση, την ευαισθησία αλλά και την κατανόηση.  

Αποπνέει: Θετικότητα και έμπνευση αποτελούν τα κυριότερα συναισθήματα που μεταδίδει το ροζ. Οι αντιστάσεις χαλαρώνουν και δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε ξανά με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Αυτή η ιδιότητα εξηγεί την ελπίδα, την πίστη στο μέλλον και την ηρεμία που επίσης συνδέονται μαζί του.  

Τι φανερώνει για την προσωπικότητα: Η ευαισθησία και η ονειροπόληση κάνουν τα άτομα που προτιμούν το ροζ να χρειάζονται προσοχή, υποστήριξη και τρυφερότητα. Διαθέτουν πάντα κατανόηση και τους αρέσει να φροντίζουν τους άλλους. Αντιμετωπίζουν τον κόσμο με ρομαντισμό και διαπρέπουν σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με μικρά παιδιά. 

Με τα παραπάνω στο μυαλό δεν είναι τυχαίο που αναλύεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας η ψυχολογία των χρωμάτων, αποκαλύπτοντας όλο και καλύτερα την υποσυνείδητη επιρροή τους στη ζωή μας.  

Όποιο χρώμα ή απόχρωση, ωστόσο, κι αν προτιμάτε και σε όποιον τύπο κι αν ανήκετε, το μόνο βέβαιο είναι πως στις σελίδες μας στο Facebook και Instagram της ΠΕΛΕΤΙΚΟ θα βρείτε όλη τη χρήσιμη γνώση και έμπνευση για να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη των χρωμάτων στον δικό σας χώρο!  

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας και δημιουργήστε με τον δικό σας τρόπο, και μέσω των εφαρμογών χρωμάτων της Sherwin-Williams®, τους δικούς σας μοναδικούς συνδυασμούς στο https://www.peletico.com/sherwin-williams-colour-tools/.  

*Τα προϊόντα SHERWIN-WILLIAMS® παράγονται στην Κύπρο από την ΠΕΛΕΤΙΚΟ ΛΤΔ, κατόπιν αδείας από την SHERWIN-WILLIAMS® Αμερικής, Κλήβελαντ, Οχάιο, Ηνωμένες Πολιτείες, κάτοχο των εγγεγραμμένων εμπορικών σημάτων.

Έχετε ερωτήσεις ή σχόλια για τα προϊόντα μας;

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΣ

Κάμπου 19, 2030 Στρόβολος, Κύπρος

357-22482265

357-22481757

Message us on Facebook